Posesorii mașinilor care poluează vor fi penalizați. Proiectul de lege urmează să fie finalizat până la sfârșitul anului

Posesorii mașinilor care poluează vor fi penalizați. Proiectul de lege urmează să fie finalizat până la sfârșitul anului

La începutul anului 2017 taxa auto a fost scoasă, moment în care România a fost invadată de mașini vechi. Peste un million de automobile au fost înscrise și numărul acestora este în continua creștere, astfel că guvernanții au în vedere reintroducerea unei noi taxe auto. Este o decizie bună sau nu?

Dacă înainte de 2017 cei care doreau să cumpere o mașină second-hand din Europa se gândeau de două ori înainte datorită taxei mari, în ultimul an România a fost invadată de rablele Europei. Vârsta medie a mașinilor aduse în țară este în medie de 10-12 ani, cu o stare tehnică care lasă de dorit.

Nu au întârziat să apară și efectele populări populări massive a parcului auto, numărul accidentelor a crescut, aglomerația pe șosele și în marile orașe a crescut și ea semnificativ, un alt impediment este și lipsa locurilor de parcare. Deci, o concluzie logică este că decizia eliminării taxei auto nu a fost tocmai una foarte bună.

Pe de altă parte însă, odată cu elininarea taxei auto orice persoană are posibilitatea de a cumpăra o mașină la un preț modic.

Nu este un secret faptul că încă sunt cozi la serviciul de înmatriculări, Programul Rabla nu reușește să facă față în acest moment acestui val de mașini vechi, nu reușește să elimine nici 5% din aceste autovehicule.

Ministerul Mediului susține că este necesară o metodă de penalizare a proprietarilor de mașini care poluează

‘Nu vom vorbi de nicio taxă de mediu, dar nu vreau să se repete greşeala de până acum. Vreau ca formula de calcul la care se lucrează la ora actuală, să fie o formulă care să nu mai poată fi contestată, atacată, care să stea în picioare, astfel încât într-adevăr cel care poluează să fie cel care să plătească o penalitate. Am promis că, până la finele acestui an, Grupul de lucru să-şi încheie activitatea şi să prezinte o variantă finală. Până atunci, avem grijă să facem prevenţie prin lansarea unor proiecte de prevenire a poluării printr-o serie de proiecte’, a precizat ministrul mediului

De asemenea, nu trebuie ignorant faptul că în luna mai Comisia Europeană a solicitat Romăniei alinierea taxelor de înmatriculare a vehiculelor conform legislației UE, având la bază întârzierile la rambursarea taxei de înmatriculare pentru vehiculele achiziţionate din state membre UE..

 Foto: www.evz.ro

 

 

Categorie: