Modificari majore pentru conditiile in care se va face ITP

Modificari majore pentru conditiile in care se va face ITP

Pana in luna mai ITP-ul nu era o problema pentru nimeni, indiferent de problemele pe care le avea masina. Lucrurile s-au schimbat insa, cand au intrat in vigoare mai multe modificări cu privire la legislația  inspecțiilor tehnice periodice (ITP) ale mașinilor.

Ce trebuie sa avem in vedere? Au fost modificate condițiile în care pot trece mașinile de inspecție și sanctiunile care vor fi aplicate. Astfel ca, de la 1 ianuarie, șoferii cu mașini mai vechi vor fi obligați să le ducă anual în inspecție, iar cei cu mașini noi fac prima inspecție la trei ani de la înmatriculare. Mașinile la care se vor găsi probleme majore sau periculoase nu vor trece de ITP și vor reveni în inspecție peste 30 de zile pentru a se verifica dacă problemele s-au remediat.

O alta noutate este faptul ca incepand din 20 mai 2018, toate service-urile care efectueaza inspectie ITP trebuie sa fie dotate cu sisteme video de inregistrare. Astfel, in caz ca o masina produce un accident, se va putea verifica daca inspectia a fost realizata asa cum trebuie.

RAR a obligat toate atelierele si service-urile omologate pentru ITP sa isi monteze  un sistem video de tip HD cu DVR si doua camere video care sa inregistreze operatiunea de verificare.

Cu alte cuvinte, inregistrarea efectuarii inspectiei ITP va fi stocata de catre operator, nu de catre RAR, timp de 6 luni, dupa care se va sterge automat. Iar filmarea va fi ceruta de RAR sau Politia Rutiera in caz de nevoie, daca are loc un accident iar masina implicata trebuie verificata.

Registrul Auto Roman spune ca aceasta noua lege vine atat in ajutorul soferului, cat si pentru a preveni eventuale ilegalitati. Pe de o parte, statiile de ITP trebuie sa se alinieze la cerintele standard ale service-urilor auto, si anume de a arata pe un ecran operatiunea direct in service astfel incat soferul sa poata vizualiza activitatea, dar si pentru evitarea situatiilor in care inspectia este efectuata in lipsa automobilului sau cu utilizarea unui alt vehicul similar.

” Obligația de a efectua ITP-ul revine acum, conform ordonanței, deținătorului legal al vehiculului, însă din mai va reveni deținătorului certificatului de înmatriculare/înregistrare.

Pentru mașinile personale (nu cele folosite pentru transport de persoane sau mărfuri), inspecția se face, în continuare, o dată la doi ani. De la 1 ianuarie însă, cei cu mașini mai vechi de 12 ani trebuie să se supună unor reguli noi: trebuie să treacă de ITP anual.

Tot cu aplicare de la 1 ianuarie 2018, ITP-ul pentru mașinile noi se va face prima dată după trei ani. Termenul pentru efectuarea primei inspecţii se socoteşte de la data primei înmatriculări, iar pentru următoarea inspecţie tehnică periodică, de la data celei precedente”- arata publicatia www.avocatnet.ro.

Foto: www.adevarul.ro

Categorie: