Consumul afişat pe bord şi cum calculăm consumul mediu al maşinii

Marea majoritate a maşinilor noi au afişaj electronic pentru consumul instant, informaţie utilă pentru şoferii care doresc să cunoască cel mai eficient mod de condus, adică când consumă cel mai puţin maşina.

Ce este consumul instant?

În funcţie de modul în care conducem, afişajul de pe bord ne indică în orice moment ce consum are maşina, putând avea valori între 0 litri/100km si 99 litri/100km. La valoarea afişată pe bord se iau în calcul turaţia motorului, fluxul de carburant, presiunea din galeria de admisie şi poziţia clapetei de acceleraţie, toate aceste date sunt citite de senzori, iar informaţia este preluată de calculatorul care afişează valoarea pe display.

Atunci când autovehiculul are cauciucurile uzate sau sunt folosite altele decât cele precizate în talon, consumul se modifică. Astfel că, nu trebuie să ne mire faptul că există situaţii când consuml indicat de calculator este mai mic, sau mai mare decât cel real. Diferenţa însă nu este semnificativă, 0,2 litri/100 km.

Cum sa facem un consum real al masinii? Ce înseamnă „Plin pe Plin”

Pentru a stabili cu exactitate care este consumul maşinii trebuie să facem consumul „plin pe plin”. Ce înseamnă acest lucru? Dacă vrem să ştim cât consumă maşina în oraş, atunci vom circula exclusiv în oraş, pentru 100 de km, din momentul în care facem plinul la maşină până sare pistolul automat. Resetăm afişajul de bord şi la exact 100 de km parcurşi margem în benzinărie şi facem iarăşi plinul, până sare pistolul. De aici, rezultând consumul real. La fel se procedează şi pentru consumul în exterior, iar pentru un consum mediu calculăm media celor două, cel extern şi cel din oraş.

Categorie: