Se modifică perioada în care cumpărătorul unei mașini trebuie să informeze autoritățile despre schimbarea proprietarului

La finalul lunii mai, intră în vigoare OUG 14/ 2017, prin care se aduce modificări Codului Rutier. Astfel că, perioada în care cumpărătorul unei maşini trebuie să informeze autorităţile despre schimbarea proprietarului acelei maşini va fi mai lungă.

Persoanele care nu îndeplinesc aceste obligații vor primi o amendă de până la 2.900 de lei și suspendarea autoamată a înmaticulări autovehiculului, deci circulația pe drumurile publice cu autovehiculul respective va fi interzisă. Această prevedere intră în vigoare din 20 mai 2018.

În concluzie, dacă cumpărăm o mașină avem termen de 90 de zile pentru a anunța autoritățile despre tranzacție, în caz contrar înmatruculaea acesteia va suspendată de drept. Suspendarea înmatriculării durează până la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietate.

Persoanele care circulă cu autovehicule a căror înmatriculare a fost suspendată riscă următoarele sancţiuni:

– între 9 şi 20 de puncte-amendă, respectiv o amendă de la 1.305 lei la 2.900 lei;

– reţinerea certificatului de înmatriculare al vehiculului, cu eliberarea unei dovezi înlocuitoare fără drept de circulaţie;

– retragerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare.

Guvernul a introdus noile prevederi în încercarea de a pune capăt situaţiilor în care noii proprietari de maşini nu notifică autorităţilor schimbarea proprietarului pentru a evita plata unor taxe.

 

 

 

 

 

 

Categorie: